Korte verhalen - EPHLAM Gedichten & Proza - Jo Beugels

EPHLAM
GALERIJ
Title
Ga naar de inhoud
EPHLAM
GALERIJ
Gedachtenspinsel
Short stories


Korte verhalen van alledag
2021
Animelles

Enkele jaren geleden zijn we samen met een vriendenstel, Jacques en Ronaldo een weekendje naar de Belgische Ardennen gegaan, niet alleen dat de natuur bijzonder mooi is en dat men er goede wandelmogelijkheid heeft, we zij ook benieuwd wat de streek zoal culinair te bieden heeft, en onze vrienden zijn net als wij liefhebbers van lekker eten en bovenal de toegenegen bereiding ervan, waarbij het selecteren van de passende begeleidende wijnen de kroon op het werk zet. Als voorbereiding hebben we in gidsen en op internet rondgesnuffeld en ons oog is gevallen allen op een hotelletje in het groen bij een klein dorpje ter hoogte van Bouillon. Telefonisch hebben we nagevraagd of er nog twee kamers vrij zijn op de gewenste datum, en of de keuken de verwachting zoals vermeld in de gids ook waar maakt.
Overtuigd dat dit het etablissement is hetgeen we zoeken, hebben we meteen tot boeking besloten.
Met ons vieren reizen we dan op de geplande vrijdag per auto richting Zuid Wallonië waarbij ik achter het stuur plaatsneem. Na enkele uurtjes slingeren door het heuvelige tot bergachtige landschap en enkele regenbuitjes trotserend bereiken we het plaatsje dat eigenlijk geen dorp genoemd worden mag; hier en daar een huis aan een smalle weg zonder zijwegen, waarna ons onderkomen in eenzaamheid opduikt. Gelukkig is er naast het hotel plaats vrijgemaakt waar men parkeren kan, de moeite dit te bestraten heeft men niet genomen zodat we met bemodderd schoeisel het gebouw betreden. Een receptie is er niet maar er verschijnt direct een vriendelijke man van middelbare leeftijd en grijzend haar dat tamelijk uitgedund in een halve cirkel over zijn hoofd is gedrapeerd. Hij verwelkomt ons in de Waalse taal, die Frans zeer na staat. Na de gebruikelijke identificatie en inschrijving worden ons de kamers gewezen die verouderd maar netjes zijn. Benieuwd waar we zijn beland begeven we ons met z´n vieren naar buiten en lopen de straat verder naar beneden tot we aan de rechterkant een paadje ontdekken dat ons dieper gelegen aan een riviertje voorbij voert. Gelukkig hebben we de wandelschoenen aangetrokken want na de regen is het tamelijk modderig en we moeten uitkijken niet in een glijpartij in de beek te belanden. Hoewel het al begin September is valt er nauwelijks verkleuring van een aankomende herfst te zien. Omdat we nergens een mogelijk zien over het water te komen, hetgeen noodzakelijk is willen we in een boog weer bij het uitgangspunt aankomen, besluiten we dan maar om te keren, ook daar de lucht betrekt, en een regenbui voorspelt. Al snel bereiken we nog droog het hotel en toch een beetje moe van de autorit wil ik me korte tijd terug te trekken voor een dutje. Ik blijk niet de enige met dit idee, dus we verdwijnen allen in onze kamers en spreken af ons in de avond aan tafel te treffen.
Het restaurant is meer een eetkamer, acht tafeltjes in twee rijen opgesteld maar het geheel heeft een gezellige uitstraling door hoge houten lambriseringen en ouderwetse aan kabels bungelende lampen met bruingele stoffen kapjes. Onze twee vrienden zijn er al en we installeren ons aan de houten tafel waarop een loper in de kleur van de lampenkapjes. De heer die ons bij aankomst heeft ontvangen brengt ons de menukaart, die geheel in het frans de gerechten voorschotelt, maar alvorens een keuze te moeten maken nemen we een droge sherry als aperitief. Terwijl ik me in de menukaart verdiep proberen mijn vrienden elkaar in vertaling de opgesomde gerechten te verduidelijken. Omdat ik moeite heb luisteren en lezen te combineren tot een verhelderend geheel, valt mijn keuze op iets van het kalf, het woord ´veau´ dat ik zelf nog vertalen kan, en er niet veel mis gaan kan. De keuze van de wijn wordt beslist door Jacques, de wijnkenner onder ons. Een Saint-Emilion uit de Bordeaux zal ons hoofdgerecht begeleiden. Het inmiddels gepresenteerd voorgerecht, een plankje met gerookte forel en avocadomousse en een fris glaasje Riesling smaakt voortreffelijk.
Mijn hoofdgerecht word daarna serveert als ragout waarnaast nog wat gefrituurde aardappeltjes. Het geheel is smakelijk maar niet echt bijzonder. We besluiten ook een nagerecht te nemen, en verkies de crème brûlée, verheugd deze op de kaart aan te treffen. Deze blijkt bijzonder lekker, en voldaan bestellen we nog een koffie die opgediend wordt in een stomend koperen apparaat dat een lust voor het oog is. Inschenken mag men zelf als het apparaat uitgeprutteld  is.
De koffie genietend vraagt Jacques hoe mij het hoofdgerecht eigenlijk gesmaakt heeft, en na mijn antwoord dat het best wel gesmaakt heeft, maar geen hoogstandje is, schiet hij in de lach en verteld  dat ´Animelles de veau´  testikels van het kalf zijn die vooral in Spanje een specialiteit zijn en door mannen gegeten worden vanwege de lustopwekkende eigenschappen door het hoge testosteron gehalte.

Van de driftstimulerende eigenschap heb ik niets gemerkt maar het kan zijn dat die ene portie daarvoor te weinig is, echter de volgende dag heb ik toch zekerheidshalve een minder opwindend gerecht gekozen.

Begrensde Discriminatie

Zich bewegend in het wereldwijde web, deels door beïnvloeding door reclame maar meestal bewust zoekend middels machtige machines die vinden wat je zoekt, koop je iets, wordt je lid of neemt een abonnement waarbij steevast een gewenste registratie verplicht tot invulling van een e-formulier dat, na correct te zijn voorzien van persoonlijke gegevens, door een klik met de muis of een gerichte aanraking van het scherm wordt verstuurd.

Echter, meer dan eens komt het voor dat de aankoop niet door gaat, je als lid ongewenst blijkt en een abonnement niet voorgezien is, enkel wegens het feit dat je over de grens bent gegaan, hetgeen gezien wordt als een grensoverschrijding waardoor het telefoonnummer wegens een onvoorziene overdaad aan cijfers niet geaccepteerd wordt en de postcode daarentegen te weinig tekens bevat en ongeaccepteerd als ongeldig verklaard wordt.  

Na emigratie binnen ons verenigd Europa blijk je te worden buitengesloten vanwege, door programmeurs legaal in stand gehouden, begrensde discriminatie.
E-Books

In regelmaat verlees ik de tijd met een spannend of meeslepend boek
dat in veelvoudig getal inmiddels de boekenplanken door overgewicht doet zwichten,
hetgeen esthetisch onaanvaardbaar is en tevens voor ruimtegebrek zorgt.
Ook ons kwetsbare milieu heeft me bewust gemaakt van de mogelijkheid
elektronisch te bladeren waardoor een hoop papier gespaard blijft en ik een zee aan ruimte win.

Een bijkomend voordeel is dat de online gekochte exemplaren verzendkostenvrij zijn
en de postbode het niet goedkope grensoverschrijdende vervoer bespaard blijft
Mijn euforie over zoveel leesgenot wordt al snel de bodem ingeslagen
middels een elektronisch aan mij geadresseerde mededeling dat
in het buitenland geen producten meer geleverd worden
waaronder ook de E-geschriften die, naar blijkt, enkel nog
voor het binnen de laaglandgrenzen lezende volk bestemd zijn.

Vol onbegrip tot ongehoorzaamheid aangezet wijzig ik het adres van mijn account
In een fictief binnen Nederland gelegen schilderachtig dorpje waar de lucht nog te ademen is,
een bloemenzee de lente siert en alle inwoners vriendelijk zijn.
En zie;  tot mijn grote vreugde kan ik weer volop genieten
van mijn niet te stillen digitale leeshonger.

Mijn geluk kent geen grenzen!
Streeploze Zebra´s

Wie niet weg is … is gezien
De onvoorziene omstandigheden onzichtbaar
Voor ogen achter tot minus vier dioptrie geslepen en ontspiegeld glas

Een nachtkijker ontbreekt maar uit zekerheidsgrond
Uitgedost in schaapskleren die helaas alleen de wolf passen en
Gewacht tot het geheel donker geworden is
Wordt de ontsnapping in detail voorbereidt die dan
Carnavalsmaandag
Vermomd als veedrijver onder een vilten westernhoed van onbestemde herkomst en
Een driedagenbaard die het gezicht aan de openbaarheid onttrekt
In alle vertrouwen ten uitvoer wordt gebracht en dan
Na succesvol de afgesproken schuilplaats te hebben bereikt
Verstopt achter de boom die samen met soortgenoten het bos verbergt
Een nieuwe identiteit aanneemt en adressering registreert alwaar vandaag
Een mislukte update van een versleutelingsprogrammatuur traceerbaarheid op locatie toelaat
En daardoor tenslotte toch in nood verplicht wederom vluchten moet
Met twee koffers vol camouflagepakken van streeploze zebra’s op tijdreis
Terug naar de inhoud